Mida teevad eeloleval aastal puiduhinnad?

metsaomanik sander metsaühistu

Metsameestele pole vaja metsandusekspert Heiki Hepneri nime tutvustada. Tegemist on mehega, kes on sisuliselt juba 1994. aastast alates hoidnud pilku peal metsamaterjali hinnastatistikal. Tegin temaga ajakirjale Eesti Mets intervjuu, kus uurisin, mida toob algav aasta Eesti puiduturul.

Pikemalt saab Heiki Hepneri prognoosi lugeda märtsis ilmuvas Eesti Metsas, kuid toon siinkohal ära väikese tiiseri.

• Hinnatrend on kasvav. Seda toetab nii üleüldine toormete hinnatõus kui ka jätkuv vaba raha hulk turul ning kõik see võib eelkõige puidu jämesortimendi hindadele uue kasvu anda. Oma panuse annab siia loomuulikult ka sõda (rääkisime Heiki Hepneriga enne 24. veebruari)

• Kuusepalgi hinnad ei ole veel absoluutsesse tippu jõudnud ja männipalk, mille hinnad pole nii volatiilsed kui kuuse omad, on pikemat aega ühtlaselt kasvanud.

• Eeloleva aasta kohta võib öelda, et uus normaalsus on jämesortimendi puhul standardpalgi puhul kindlasti üle 100 euro tihumeetri eest. Kusjuures männi standardpalgi hind on jõudnud juba praegu 130 euroni/tm. Ilmselgelt ei saa puiduhinnad lõpmatuseni kasvada, kuid kõik sõltub sellest, kas keskpangad hakkavad intresse tõstma, mida teeb inflatsioon ja kas rahatrükk lõpetatakse või mitte.

• Venemaa on keelustanud ümarpuidu väljaveo ja isegi kui nad võtaksid need piirangud maha, ei soovi keegi neilt enam seda osta. See on aga probleem Soome paberitööstusele, mis suurendasid paberipuidu ostmist Balti riikidest ning nõudlis tõstab seega siinse paberipuidu hinda.

• Puidu hinda mõjutavad ka suurenenud raiepiiranguid Natura aladel, sest eelmisel aastal tegid hinnad jõnksu isegi siis, kui linnurahu kehtestamine tekitas puiduturul segaduse.

• Kokkuvõttes võib öelda, et puidusektoris tuleb väljakutseterikas aasta.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.