Metsaomanik Sander blogi-Metsaühistu-metsamaa hind

Kui palju maksab raha? Aga metsamaa?

Käesolev aasta on olnud ärev ja segane. Ma arvan, et mitte ainult minu jaoks. Teisalt jälle pakkus viirus mulle harukordse võimaluse teha kevadel maal tööd, mistõttu tänavu sai metsas ja maakodus ära tehtud rohkem kui mõnel eelneval aastal kokku.

See on ka põhjus, miks ma pole jõudnud suvel eriti blogi täita. Ent nüüd on jälle käes veidi rahulikum aeg ja avasingi arvuti, et vaadata, mida teevad praegu metsamaahinnad. Põhjus lihtne – ma pole kaotanud lootust osta juurde veidi metsa. Lastele pensionisambaks, või nii.

Rahapress hakkab tööle

Eeldused, et metsamaa hinnad võiks olla kukkunud, olid esmapilgul olemas. Pani ju Covid majanduse üsna suure surve alla. Teisalt aga tegi Euroopa Keskpank taaskord seda, mida on teinud massiliselt alates 2015. aastast – hakkas raha juurde trükkima. Ametlikult on selle tegevuse nimeks varaostuprogramm ja see sai alguse 2015. märtsis, kui euroala keskpangad hakkasid turule paiskama 60 miljardit eurot kuus.

2016. aasta aprillis tõsteti trükkimise tempot lausa 80 miljardi euroni kuus, kuid aasta hiljem algas ostumahtude vähendamine, mis päädis varaostude lõpetamisega möödunud aasta lõpus.

Uuesti pandi rahapress huugama mullu sügisel, kui iga kuu paisati turule 20 miljardit eurot. Euroopa Keskpanga vastus viirusele oli veegi jõulisem: alates märtsist 2020. aasta lõpuni paisatakse turule veel 120 miljardit eurot.

Siinkohal kohe pean tsiteerima filmi „Malev“: „Kuidas see kõik on seotud sakslastega?“. Väga lihtne – kui nii edasi läheb, pole tulevikus raha väärtus kõrgem paberi väärtusest, millele raha trükitud on.

Metsaomanik Sander blogi-Metsaühistu-metsamaa hind

Sisuliselt on tegemist inflatsiooniga, mis kajastub eelkõige kasvavates kinnisvarahindades, erand pole ka metsamaa hind. Ajal, mil majanduses on ikkagi ärevad ajad, jätkavad kinnisvara- ning metsamaa hinnad tõusuteed.

Mida see minu jaoks tähendab? Kätte on jõudnud reaalsus, kus keskmine sissetulek ei jõua enam järele kinnisvarahindade tõusule ja mida aasta edasi, seda vähemtõenäolisemaks muutub minu jaoks metsa juurde ostmine.

Seega tasuks enne hoolega mõelda, kui keegi hakkab näiteks metsamaad müüma. Nagu kord juba kirjutasin: võimalus müüdud metsamaad tulevikus tagasi osta väheneb kogu aeg.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.