Puiduhinnad. Tuulemurd. Metsaomanik Sander. Metsaühistu

Puiduhindadest ehk eelmist aastat poleks nagu olnudki

Sarnaselt paljudele metsaomanikele olen ka mina kaalununud oma otsuseid kaua ja põhjalikult. Kuid nüüd tundub, et liialt kaua. Möödunud aastal kerkis päevakorda uuendusraie tegemine pea hektari suurusel alal. Tagantjärgi tarkusena võib öelda, et tegemist oleks olnud suurepärase ajastusega – puiduhinnad olid kümnendi kõrgemad ja kuna ka hakkpuiduhind oli kopsakas, siis oleks tegemist olnud suurepärase puidumüügi ajastusega. Paraku nii aga ei juhtunud.

Möödunud aastal tundus, et selline konjunktuur on tulnud, et jääda ja nii lükkasin ka mina uuendusraie otsuse rahuliku südamega edasi.  Nüüd pean aga tunnistama, et eksisin kibedasti. Kes oskas siis öelda, et üraskikahjustused keeravad kogu Euroopa puiduturu peapeale, mille tulemusel sulavad puidu kokkuostuhinnad kui kevadine lumi.

Ega üraskid pole närinud ainult metsaomanike rahakotti. Ühisrahastusportaalis Crowdestate kaasas puidutööstusettevõte Baltic Forest OÜ investoritelt 10,45 miljonit eurot, kuid tänu puiduhindade kukkumisele on ettevõte alustanud juba saneerimisprotsessi. Sadadel närvilistel investoritel ei jää üle midagi muud, kui pöidlaid hoida, et ettevõttel kõik hästi läheks.

Tunneli lõpus on …. rong?

Detailidesse laskumata võib öelda, et puiduhindu vaadates võib laias laastus öelda, et hinnad on praeguseks kukkunud kõik 2017. aasta lõpu tasemele ning hetkel ei viita metsandusspetsialist Heiki Hepneri hinnangul ükski märk sellele, et hinnad võiksid üles põrgata.

Kõik see seab minu raske valiku ette, sest eriti on aastataguse ajaga kukkunud just kasepaku ja -palgi hind (20,5% ja 14,3%), kuid just kaske tuleks minul välja üsna korralikult.

Nüüd seisangi küsimuse ees, kas tänavu aastasse edasi lükatut raiet üldse tasub teha? Samas näitavad kõik märgid, et vähemalt lähiajal puiduhinnad jätkavad langemist ning hindade taastumine võib olla üsna pikk ja vaevaline.

Igatahes vaadates hindasid on selline tunne, nagu poleks eelmist aastat olnudki.

Üks mõte “Puiduhindadest ehk eelmist aastat poleks nagu olnudki” kohta

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.