Uuendusraie. Metsaomanik Sander blogi. Metsaühistu

Magasin õige aja maha

Nagu eelmistes postitustes kirjutasin, otsustasin eelmise aasta lõpus teha uuendusraie mitmel väiksemal eraldisel, kusjuures ühel eraldisel pidi metsakorralduskava järgi uuendusraie tegema juba 2000. aastal.

Otsusele aitasid kaasa ka mullused anomaalselt kõrged puidu kokkuostuhinnad. Kuid inimene mõtleb, jumal juhib. Nii läks ka minul. Kõigepealt hakkasin ma aasta alguses kahtlema oma otsuse õigsuses, sest tegelikult pärast seda uuendusraiet mul palju palgimetsa eriti ei jäägi.


Kuigi aasta alguses hakkasid vaikselt allapoole triivima ka puiduhinnad, otsustasin ma siiski uuendusraie kasuks. Juuni lõpus jõudsin oma tegemistega nii kaugele, et puhastasin ära metsaaluse ja jäin ootama, millal kollektiivpuhkus puidutööstustes läbi saab, et metsaühistult töö tellida.

Hinnad kukkusid

Paraku läks suvi nii kiirelt, et metsatööde planeerimisele ma ei jõudnudki ja kui ma sügisel Põlvamaa metsaühistus uuesti raietöödest juttu tegin, oli soovitus ühene – kui vähegi saad, ära seda praegu tee.

Põhjus on väga lihtne. Tegemist on peaasjalikult kaasiku/kuusikuga, kuid paraku on just kuuse- ja kasepuitu tabanud suur hinnalangus.

Heiki Hepneri metsastatistika kohaselt on eelmise aasta septembriga võrreldes kasepakk odavnenud koguni enam kui viiendiku ehk 20,5 ja kasepalk 14,3 protsendi võrra.

Kuusepaberipuit on teinud mullusega läbi suisa 29,5 protsendilise hinnalanguse ning kuusepalk oli mullu suvega võrreldes kukkunud 7,1 protsenti.

Nii teenib Hepneri andmetel metsaomanik tänavu ühelt tihumeetrilt okaspuupuidult vähem ligi 23 eurot, kasepuidult 11,30 eurot ja haavapuidult 1,70 eurot.

Hinnalanguse taga on lihtne põhjus – Euroopa suured tuulemurrud on odava puiduga löönud tootjate laod umbe ja ilmselt dikteerib puiduturul praegu ostja.

Vahetult pärast metsateatise esitamist sain ma kõne ühelt metsafirmalt, kes soovis osta raieõigust. Ütlesin ära. Isegi mitte raha pärast (sest summa tundus esmapilgul aus olevat), vaid pigem seetõttu, et raieõiguse müügiga oleksin andnud justkui kontrolli käest. Kuid sellest pikemalt juba edasistes postitustes.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.