Kui kallid on kallid küttepuud

Vanarahvas ütleb, et kallis on see, mis on käte vahel. Sellisel juhul on minu küttepuud väga kallid, sest on enne riita saamist käinud korduvalt mu käte vahelt läbi. Seega tõesti kallid puud. Käesoleval aastal said küttepuude kallidus aga täiesti uue tähenduse. Neid hindasid, mida tänavu küttepuude eest küsiti, pole siin kunagi nähtud, sest kes oleks võinud veel aasta tagasi arvata, et kuiva kasehalgu müüakse 150 euroga ruum.

Mu naabrimees tegi kiire rehkenduse. Tal kulub kuus kaks ruumi puid ning ostes praegu kasehalgu, on ainuüksi küttekulud tal 300 eurot kuus. Hakkab juba elektrile järele jõudma või mis? Kallis küttepuu? Loomulikult.

Kuid tegelikult pole kõik nii mustvalge. Küttepuud on praegu lihtsalt sedavõrd emotsionaalselt laetud teema, et siin räägivad kaasa kõik, ka need, kes pole pidanud kunagi halgu kätte võtma. Ja kui lisada siia tegelased, kes üritavad hingehinna eest müüa mingeid pehkinud notte, siis ongi kõigil teadmine, et küttepuu on kallis. Väga kallis.

Proportsioon paigas

Mina kütan nii maa- kui linnakodu juba aastakümneid oma metsa küttepuudega ja mõnikord olen viinud mõned koormad ka headele tuttavatele. Mäletan selgesti, et kunagi kümnendi alguses, täpsemalt 2011. aastal puhastasin kraavikaldaid ja kuna puitu tekkis suurem kogus, siis müüsin mõned ruumid ka ära. Kuiva halu eest küsisin toona koos kohaleviimisega 40 eurot ruum. Toonase, 839 euro suuruse keskmise brutopalga eest oleks saanud osta seega 20 ruumi puid.

Tänavu teises kvartalis oli keskmine kuupalk Eestis juba 1693 eurot ja kui kümmekond aastat tagasi sai keskmise kuupalga eest 20 ruumi puid, siis ma julgen väita, et ka praegu kehtib sama proportsioon, kuna turult on võimalik leida küttepuid 80 eurot ruumimeeter. Loomulikult on küttepuude hinnad näiteks Harjumaal tundvalt kõrgemad, kuid seal on ka kõrgem sissetulek. Tänavust turgu valitsevad emotsioonidest kantud tipuhinnad ja tänu sellele see rehkendus alati ei tööta, kuid laia pintsliga tõmmates on suhtarv sama.

Seega võib öelda, et 2022. aastal ei teinud mitte küttepuud oluliselt hinnahüpet, vaid tõusid õigele tasemele. Küttepuude hinnad on piki aastaid seisnud sisuliselt paigal, samal ajal kui keskmine palk on kasvanud mühinal.

Seetõttu jäi vähemaks neid eelkõige väikemetsaomanike, kes üldse küttepuudega tegeleda viitsisid ja nii juhtuski, et tänavu saabus täiuslik torm – Venemaa agressiooni tõttu kasvasid hüppeliselt energiakandjate hinnad, mis tõmbasid endaga kaasa ka hakkepuidu hinna. Samuti mõjutas puiduturgu tarnete lõppemine Venemaalt ja Valgevenest, mistõttu saetööstused hakkasid rohkem kasutama kodumaist puitu, mis samuti tõmbas puiduhinna üles.

Kas taolised küttepuu hinnad on tulnud, et jääda? Tõenäoliselt näeme juba järgmisel aastal mingit korrektsiooni, kuna metsaomanikel tasub selliste hindade juures küttepuud müüa ja seega pakkumine järgmisel aastal suureneb.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.