Valgustusraie-Metsaühistu

Maksudest ehk pisiasjad loevad

Iga aasta veebruari keskel antakse avalöök Eesti ühele rahvusspordialale, mille nimeks on maksude deklareerimine. Võitjad annavad sotsiaalmeedias rõõmsalt teada, kuidas nad 10 minutiga deklaratsiooni esitatud said ning teiseks jäänud nendivad omakorda kibestunult, et kas sellist Eestit me tahtsimegi, kus deklareerimiseks kulub lausa terve tund.

Mina pole selle võistlusega kunagi kaasa läinud, kuna minu tuludeklaratsioon on alati olnud tavapärasest sisukam, mistõttu on selle täitmine võtnud ka rohkem aega. Muuhulgas tuli mul nii mullu kui ka tänavu deklareerida metsast saadav tulu. Sellest ma tahangi paar sõna rääkida.

Kõigepealt – möödunud aasta kevad tõi metsaomanikele hea uudise.

Aprilli keskel võttis Riigikogu vastu kriisiaja „kobareelnõu,“ mille üks osa puudutab otseselt ka füüsilisest isikust metsaomanikke ja mis võimaldab 2020. aasta algusest alates tehtud metsatehingutelt saadud tulust arvata maha 5000 eurot, mis on maksuvaba.

Mahaarvamist võib teha nii metsamaterjali kui ka raieõiguse müügi tuludest, samuti Natura 2000 toetustest. Samuti jääb kehtima kord, mille kohaselt võib raieõiguse ja metsamaterjali müügist saadud kasu edasi kanda kuni kolmele järgnevale aastale ning teha kasust mahaarvamisi nendel aastatel tehtud metsa majandamise kulude võrra.

Siinkohal üks väike tarkusetera. Nagu ma juba kirjutanud olen, tegin 2019. aastal väikest valgustusraiet .

Paraku tegin seal olulise näpuka. Nimelt kirjutasin arvele, et müüsin hakkepuitu, mitte raideid. Maksunduslikult tähendab see aga, et tuludeklaratsioonis deklareerisin seda kui vara müüki, millest ma ei saa mingeid kulusid maha arvata.

Kui ma oleksin aga arvele kirjutanud, et tegemist oli raidmete müügiga, mis on teadupärast metsamaterjal, siis oleksin saanud tulumaksu maksmise tõugata edasi kolm aastat ja nautinud sellel aastal juba tulumaksuvabastust, kuna summa jäi alla 5000 euro.

Väikesed asjad loevad, ja üldse mitte vähe. Seega võtke enne tulude deklareerimist ühendust Metsaühistuga, et ühiselt numbritele pilk peale visata. Ja mis veel olulisem – hoidke kõik metsa majandamisega seotud dokumendid alles, nii tulude kui ka kulude kohta.

Üks mõte “Maksudest ehk pisiasjad loevad” kohta

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.