Metsaomanik Sander jõulupuu Metsaühistu

Minu jõulupuud

“Kas ma pean ise tänavu selle kuuse kuskilt tooma,” küsis abikaasa mulle nõudlikult silma vaadates. “Jõuab!” kostsin vastu, kuigi aeg juba tõesti pisut kripeldas.  TV3 oli juba “Üksinda kodus 3” ära näidanud ja praost Luhamets Tallinna raekoja platsil isegi jõulurahu välja kuulutanud.

Seega aeg jõulupuu toomiseks on tõesti enam kui küps, kuid teisalt …. Sellist dialoogi on igal aastal meie peres peetud ja kunagi pole kuusk toomata jäänud.


Kust aga jõulupuu tuua? Meil seda küsimust nagu eriti pole, sest aastaid oleme jõulupuu toonud oma metsast. Ikka leiab ju kuusepuhmastiku, millele väike jõuluharvendus vaid kasuks tuleb. Mulle väga meeldis metsamees Oti soovitus jõulufilmis “Eia jõulud Tondikakul”, et jõulupuult tuleb küsida, kas ta tahab sinuga kaasa tulla.

Ma usun, et kui vaadata mõnda kuusenoorendikku, siis seal on vastus olemas.

Kuid mida aeg edasi, seda rohkem meeldib mulle mõte tuua tuppa elav kuusk ning see elavana ka välja viia. Seetõttu on hästi armas Läänemaa väikese ettevõtte West Tree idee rentida jõuludeks välja pisikesi kuuski.

Kuigi tegemist on esialgu vaieldamatult nišiäriga, olen mina kindlalt seda usku, et trend on tõusev. Seda näitab kasvõi asjaolu, et kui Metsaühistu pani oma Facebooki lehel loosi kolm potikuuske, siis oli see üks viimase aja populaarsemaid postitusi, mida jagati ja kommenteeriti kümneid kordi.

Muide, kunagi aastaid tagasi, kui lapsed olid väikesed ja kuuske ei julgenud seetõttu põrandale panna, tõin maalt mullapalliga ühe kuusekese, mille istutasime kenasti potti. Plaan oli ta kevadel uuesti metsa istutada, kuid tõenäoliselt ei jätkunud meil laste kõrvalt kuusele piisavalt aega ja potikuusk jõudis meil kahjuks siiski enne kevadet ära kuivada.

Mis puutub aga plastmassist kuuske, siis nomaeitea…. Kui lugeda, millist Mendelejevi tabelit see Hiina jõulurõõm endas sisaldab, siis tuleb õud peale. Mis saab neist miljonitest jõulupuudest, mis jõuavad prügimäele ning mille näol muutub üürike jõulurõõm ohtlikuks jäätmeks …

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.