Metsandustoetused - Metsaühistu

Toetuste taotlemise aeg

Kuu aega tagasi tegin oma metsale tiiru peale, et panna paika selle aasta tööd. Plaanid enam-vähem peas valmis, astusin paar päeva tagasi Põlvamaa metsaühistust läbi. Või mis astusin, tegelikult kujunes „külaskäik“ paari tunni pikkuseks.

Mis siis minule käesolev aasta toob? Kõigepealt tuleb ühel 1,2 ha suurusel eraldisel teostada hooldusraie. Kord on seal juba valgustusraie tehtud ja nüüd on tegelikult küsimus, kas järgmise valgustusraie asemele teha hoopistükki esimene harvendusraie. Mina enda tarkuses arvasin, et piisab veel ühest valgustusraieringist, kuid metsaühistu metsameister lubas eraldisele pilgu peale visata ja siis otsustab.

Tegelikult oli mul eelmainitud hooldusraie plaanis teha juba eelmisel aastal ja selleks sai metsameetme raames taotletud ka toetust. Paraku ma töödega niikaugele ei jõudnud. Kuid pole hullu, kuna toetuse eraldamise otsus tehti mullu novembris, siis on mul sellest ajast alates veel poolteist aastat aega töid teha ehk ligi kaks aastat.

Kuna tegemist on valdavalt haavikuga, mida põdrad kahe suupoolega maiustamas käivad, siis tahan pärast hooldusraiet töödelda kasvama jäetud puud ka ulukitõrjevahend Tricoga. Muide, ka selleks tegevuseks saab metsameetme raames toetust.

Lisaks on mul väikene 0,3 ha suurune eraldis, millele teen esmase valgustusraie. Loomulikult taotlen ma selle jaoks toetust, sest kuigi umbes 50 eurot, mis ma toetusena saan (kuni 30-aastases puistus on hooldusraie toetuse suurus 159 €/ha) pole teab mis suur summa, siis bensiiniraha saan ikka tagasi.

Taotlemisega tasub kiirustada

Muide, metsaühistus rõhutati, et metsameetme toetuse taotlusi võtab Põlvamaa metsaühistu tänavu vastu kuni 20. veebruarini. Ühistu edastab koondtaotluse 25. veebruaril ning alles pärast seda ehk siis 26. veebruaril võib alustada metsas töödega.

Teise suurema ettevõtmisena tuleb metsas tänavu teha neljal väikesel eraldisel uuendusraie, mida ma olen kogu aeg edasi lükanud. Põhjus on väga lihtne, ma ei osanud sealt saadava puiduga sisuliselt midagi peale hakata. Nii tuleks seal veidi kuusepalki, kuusepaberipuud, haaba, näpuotsatäis kasepakku ja loomulikult küttepuud. Eraldi võetuna on need kogused piisavalt väikesed kuna keegi ei tule ju kümnekonna tihu kasepaku järele, siis läbi ühistu töid teostades saan ma müüdud ka väiksemad kogused. Sellest aga edasi juba pikemalt.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.